ACT Therapie

Ervaar jij problemen die jouw leven voor een groot deel bepalen en zoek jij hiervoor een therapeut met ervaring en een persoonlijke aanpak? ACT therapie is een effectieve behandelmethode die jou kan helpen bij een breed scala aan klachten, waaronder:

 • Fobieën en angst
 • Chronische pijn
 • Depressie
 • Werkgerelateerde problemen
 • Piekeren
 • Woede
 • Trauma’s

Ik help jou met behulp van ACT therapie in Malden en Nijmegen graag met het ontwikkelen van jouw psychologische flexibiliteit. Om dit te bereiken, werk ik met 6 kernprocessen.

Kernprocessen van ACT therapie

ACT therapie is een vorm van gedragstherapie en staat voor Acceptance and Commitment, oftewel acceptatie en toewijding. De 6 kernprocessen die hierbij aan bod komen zijn:

 • Cognitieve defusie
 • Mindfulness
 • Acceptatie
 • Zelf-als-context
 • Verhelderen van waarden
 • Toegewijde actie


Ik leer je graag meer over deze kernwaarden, zodat je weet hoe deze vorm van therapie werkt en hoe het jou helpt om meer grip op je leven te krijgen.

Cognitieve defusie
Hiermee ga ik jou leren hoe je jouw ideeën, overtuigingen en kennis (cognities) scheidt van je gedrag. Leren dat je niet altijd hoeft te doen wat je gedachten je ingeven, levert je keuzevrijheid op en dat biedt nieuwe mogelijkheden.

Mindfulness
Mindfulness is erop gericht om jou te leren zonder oordeel te kijken naar de ervaringen in het hier en nu. Je leert de ervaringen te ondergaan zonder dat je actie onderneemt om deze ervaringen te vermijden, vast te houden of te controleren. Het geeft jou nieuwe inzichten en houvast.

Acceptatie
Leren accepteren dat je over sommige dingen geen controle hebt, komt aan bod bij het onderdeel acceptatie. Het gevoel dat je geen controle over bepaalde situaties hebt, kan lastig zijn. Vanuit mijn kennis en ervaring help ik jou hier graag mee.

Zelf-als-context
Hoewel problemen je nu nog volledig in bezit lijken te hebben, is het belangrijk om te leren dat de problemen die je hebt, niet staan voor wie jij bent als persoon. De problemen die je ervaart, staan nooit op zichzelf, maar zijn verbonden aan een bepaalde situatie of omgeving.

Verhelderen van waarden
Focussen op wat echt belangrijk en waardevol is in je leven is een belangrijke stap. Het in kaart brengen van vriendschappen, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit, relaties en gezondheid komen hierbij uitgebreid aan bod.

Toewijding zorgt voor verandering
Het vraagt om toewijding om je gedrag te veranderen. Pas dan past je gedrag ook echt bij de waarden waaraan jij je verbonden hebt. Verandering aanbrengen in wat voor jou altijd zo vanzelfsprekend is geweest, hoef je niet alleen te doen. Ik sta je bij in het gehele proces.

Starten met ACT therapie
ACT therapie is door de 6 kernprocessen een vorm van gedragstherapie die jou helpt om psychologisch flexibel te worden. Doordat jij jezelf beter leert begrijpen, kun je problemen of tegenslagen beter in het juiste perspectief zetten en dat is helder, overzichtelijk en zorgt voor rust.

Wil je starten met ACT therapie? Neem dan contact met mij op. Vanuit mijn ervaring weet ik dat in de meeste gevallen 8-10 sessies voldoende zijn. Mocht jij toch meer sessies nodig hebben, dan bespreken we dat samen.


Call Now ButtonBel Chantal: 06 53630071